Puma Soccer Jerseys

פומה משיקה חולצות כדורגל חדשות של המועדונים הגדולים - מנצ'סטר סיטי, מילאן, דורטמונד ומרסיי. לרגל ההשקה, ישבנו לשיחה מרתקת עם אחד המומחים של תרבות הכדורגל בישראל

פומה משיקה את חולצות משחקי הבית של מנצ'סטר סיטי, מילאן, דורטמונד ומרסיי, לרגל העונה החדשה. חולצות הכדורגל יימכרו בחנות הדגל של PUMA בקניון רמת אביב, בחנות FIVE POINT FOUR במתחם שרונה ובאתר פקטורי 54.

"החולצות החדשות של פומה מרפררות לשנות התשעים, עשור שסיפק אינסוף קלאסיקות", מספר דורון שהינו, ממייסדי פרויקט "כדורגל שפל" ואחד המומחים הגדולים בתרבות הכדורגל. "מונדיאל 94' היה המפץ הגדול של התפתחות עיצוב חולצות הכדורגל. אני, בתור ד"ר מטעם עצמי בתחום, כל שבוע מגלה עוד ועוד חולצות משנות התשעים שלא ידעתי עליהן".

"כדורגל שפל", שנוסד על ידי דורון שהינו, ודים טרסוב וגד סלנר, הוא פרויקט תרבות ייחודי הפועל בישראל וברחבי העולם. הפרויקט חוגג את תרבות הכדורגל המקומית על שלל צדדיה ותקופותיה, באמצעות תערוכות צילום ומגזינים דוקומנטריים, הרצאות, הפקות ואירועים. הם בנו לעצמם קהילה נאמנה ומגוונת, והרימו מיזמים כמו השפל-שופ, חנות לחולצות כדורגל; סדרת רשת בשיתוף מנהלת הליגות לכדורגל; מדי כדורגל למועדון בליגה ג׳; מוזיאון למועדוני הכדורגל ברהט ועוד. ולמה הם בחרו לקרוא לפרויקט "כדורגל שפל"? "כי זה התחיל מהשפל, מהליגות הנמוכות, ובסוף זה גם שם מעולה".

בשנה האחרונה הקים דורון את סטודיו LIGA Footlegs, בו הוא מייצר פוטלגים של מועדוני כדורגל וספונסרים מקוריים, המבוססים על תרבות מקומית ועל עולם הספורט. בנוסף עובד הסטודיו על שיחזור חולצות כדורגל ישראליות שנעלמו ואין להשיגן.

דורון מכיר מקרוב ויודע כמה אוהדי כדורגל אוהבים תרבות כדורגל שהיא מעבר לקבוצה שלהם, ומחפשים בנרות גם חולצות של קבוצות אחרות. בדומה לסצנת הסניקרס הבוערת, בה אנשים הופכים עולמות בניסיון להשיג דגמים נדירים ועתירי הייפ, גם לחולצות הכדורגל יש שוק אספנות משוגע, שפועל לעתים ממניעים אופנתיים או כלכליים, אך בעיקר מונע מהיבטים רגשיים.

מה יש בחולצת כדורגל שהופך אותה לדבר כל כך אמוציונלי?

"חולצת כדורגל היא קפסולת זמן שמכילה בתוכה הקשרים של קבוצה, שחקן, שנה, יצרן, ספונסר, זכייה מפורסמת או כישלון מפורסם, רגע ספציפי במשחק שהולך איתך שנים. אצל כל אוהד או חובב כדורגל זה פורט על מיתרים אחרים. כל אחד מוצא בחולצה את מה שמרגש אותו, או מה שמחזיר אותו לילדות. אותי ממש מרגש לראות אנשים מוצאים את החולצה שלהם, זה ממש כמו סיר למכסה".

בשנים האחרונות הפכה חולצת הכדורגל לאייקון אופנה גם ביציעים וגם בתרבות הרחוב. אנחנו רואים יותר ויותר אנשים ללא זיקה לכדורגל, לובשים חולצות כדורגל. עולם האופנה הגבוהה נכנס לאירוע, עם מותגים כמו ג'וצי, אקנה, פאלאס וסופרים שעושים גרסאות משלהם לחולצות כדורגל, במחירים שמתחילים ב-100 דולר ומגיעים עד ל-1,200 דולר. גם מעצבי אופנה שנחשבים לאמנים לקחו את זה לעולמות שלהם, כמו וירג'יל אבלו עם המותג אוף ווייט יחד עם נייקי, המותג Humanrace של פארל וויליאמס יחד עם אדידס, או המעצב הנחשב ניגו שלקח את האמנות שלו עד לנבחרת הכדורגל של יפן.

איך הפכו החולצות לתופעה תרבותית, משהו שכולם לובשים?

"מה שקרה משנות התשעים ועד 2018 זה עלייתו של האינטרנט. הטרנד הפך לתופעה אצל כולם, ולא רק אצל אוהדים. עם השנים נוצרו קהילות, ואני ועוד הרבה אנשים כמוני התחלנו למצוא חולצות נדירות שלא יכלנו לקנות בארצות המוצא שלנו. כך נוצר דיבור, נוצרה תרבות, וחברות ענק כמו פומה, נייקי ואדידס התחילו לעשות מחוות לחולצות מפעם. גם בישראל אפשר כבר לראות שחולצת כדורגל הפכה לפריט אופנה נטו, פריט לבוש שקונים גם בלי חיבור רגשי למשחק או לקבוצה ספציפית. אנחנו רואים ברחוב חולצות של מנצ'סטר יונייטד, ריאל מדריד וברצלונה על אנשים שלאו דווקא אוהבים כדורגל. והדבר הזה לא הולך להירגע".

איך אתה רואה את תרבות הכדורגל פה?

"כדורגל שפל התחיל לפני 12 שנה כי הבנו אז, ואנחנו עדיין מבינים היום, כמה חסר פה תוכן בעברית של תרבות כדורגל. יצרנו לעצמנו פלטפורמה שדרכה אנחנו מגשימים חלומות. אני חושב שיש פה מחסור בתרבות בכללי. תרבות הספורט פה היא הרבה עסקנות, אנשים לא מבינים שתרבות סביב הקבוצה, כמו מרצ'נדייז נגיד, מביאה אנשים למגרשים ומביאה כדורגל מחוץ למגרשים. זה מה שהפך קבוצות כדורגל לגדולות כל כך בשנות התשעים. לדוגמא החולצה של גרמניה במונדיאל 90' או 94' שהגיעה לישראל בכל מיני צבעים, החולצה של מנצ'סטר יונייטד עם הרוכסן, החולצות המפורסמות של פומה שלבשה נבחרת ישראל".

מה מייחד את תרבות הכדורגל בישראל?

"קודם כל, גרעינים. זה דבר חשוב מאוד במגרשים פה, וקורה עכשיו רק בליגות הנמוכות לצערי. אגב, זו אחת הסיבות שתרבות הכדורגל נחלשה, ההוצאה של הגרעינים מהליגות הגבוהות. אל תנסו לייצר פה אירופה, אנחנו נישאר מה שאנחנו. אלימות במגרשים זה דבר נוראי, אבל אין שום דבר ברברי או אלים בלפצח גרעינים. ביטלו רק כי זה לא נראה טוב".

"זה נשמע מטומטם, אבל מה שמייחד את הכדורגל פה זה שהוא מאוד ישראלי. כלומר לא הכדורגל הכי טוב, המרצנדייז' לא תמיד ברמה גבוהה, השפה קצת מלוכלכת, כמו כל דבר פה - אנחנו מיקס של מזרח ומערב. חלק מהביטול של הגרעינים במגרשים זה לא להבין שאנחנו מיקס של כל הדברים האלה. אגב, באירועים שלנו אנחנו מחלקים גרעינים ונותנים לאנשים לפצח על הרצפה, אני מרגיש שלאנשים חסר את זה".

היו לנו כאן כוכבי תרבות אמיתיים?

"חד משמעית היו בארץ בשנות התשעים שחקנים שהם כוכבי תרבות ואופנת כדורגל. ראובן עטר עם התלתלים והסרט בשיער, אריק בנאדו כמובן שתמיד ידע להתלבש ועד היום הוא שומר את כל החולצות מהקריירה שלו, חיים רביבו היה אייקון במונחים של ישראל ואין ילד שלא ידע מה זה אופנת סגל כי הוא פרסם אותם, איציק זוהר גם בסגנון המשחק וגם באיך שהיה חוגג שערים, הוא היה שחקן חד-פעמי".

מה אתה אוהב בחולצות הכדורגל החדשות של פומה?

"החולצה של דורטמונד, מעבר לזה שהיא חולצת משחק יפה, מזכירה את החולצה האייקונית שהקבוצה זכתה איתה ב-'96-97' בליגת האלופות; החולצה של מרסיי, הלבנה עם הכחולים, מחזירה אותנו לשנות התשעים עם לוגו הספונסר הגדול, זה משהו שהחזירו בשנים האחרונות; לחולצה של מנצ'סטר סיטי יש עיצוב מאוד חזק, שכולל הומאז' לקידומת הטלפון של העיר, 0161. זה מתחבר לקמפיין מאוד חמוד שהם עשו עם טלפונים; לגבי החולצה של מילאן, באמת שכל מילה מיותרת, כי הטריקולור מושלם, והשימוש בשבירה של הלבן פשוט עובד. זו החולצה הכי יפה שפומה ייצרה למילאן, אחרי 6-7 עונות יחד, ואני רואה בעולם שהיא נמכרת בטירוף".

מחיר: 469.9 ₪, מידות: XS-3XL (חלק מהחולצות מגיעות גם במידות לילדים).
חולצות הכדורגל זמינות לרכישה בחנות הדגל של PUMA, בחנות FIVE POINT FOUR וכמובן כאן באתר.

DISCOVER MORE